Bezienswaardigheden

Montmartre is de hoogste heuvel van Parijs, gelegen in het 18e arrondissement. Deze heuvel is zo’n 130 meter hoog. Montmartre is voor toeristen een van de bekendste plekken van Parijs. Boven op Montmartre is er een mooi uitzicht op de stad. De wijk Montmartre trekt al heel lang veel kunstenaars en vooral schilders. Op het Place du Tertre, bovenop de heuvel, worden de speciaal voor het toerisme gemaakte schilderijen verkocht. Op de heuvel van Montmartre staat de grote witte basiliek Sacré-Cœur.

La Conciergerie is een voormalige gevangenis in Parijs. Het oude fort staat op het Ile de la Cité aan de westoever van de Seine, vlakbij de Notre Dame. Het maakt nu deel uit van het Franse paleis van justitie.

Het Palais du Luxembourg is een paleis in het 6e arrondissement van Parijs. Ten zuiden ervan liggen de tuinen van Jardin du Luxembourg. In de bibliotheek hangen schilderijen van Eugène Delacroix. Op het plafond van de aanbouw heeft Jacob Jordaens een voorstelling van de tekens van de dierenriem aangebracht.

Opéra Garnier is een operagebouw in het 9e arrondissement in Parijs. De Opéra Garnier is ontworpen door architect Charles Garnier in opdracht van Napoleon III en werd gebouwd tussen 1861 en 1875. Het gebouw zou geopend worden in 1871, maar de opening werd vanwege de Frans-Duitse oorlog uitgesteld tot 5 januari 1875.

Galeries Lafayette is een Franse warenhuisketen. In meer dan zestig grote Franse steden is er een warenhuis van Lafayette aanwezig. Het bekendste en meest prestigieuze is gelegen in Parijse departement, in het 9e arrondissement van Quartier. Het staat op de Boulevard Haussmann, een van de belangrijkste winkelstraten in Parijs.

De Moulin Rouge (Frans voor “rode molen”) is een cabaret. Het ligt aan de Boulevard Clichy in de rosse buurt van Pigalle vlak bij Montmartre in Parijs (departement) in het 18e arrondissement. Het iconische gebouw is te herkennen aan de grote rode imitatiewindmolen op het dak. De Moulin Rouge werd op 6 oktober 1889 geopend.

De Eiffeltoren is het opmerkelijkste monument in het 7e arrondissement van Parijs en een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de Franse hoofdstad. De Eiffeltoren is wereldwijd het symbool van Parijs. Het wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen. De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889.

De Arc de Triomphe (Nederlands: Triomfboog) is een triomfboog en een van de bekendste bouwwerken van Parijs in het 8e arrondissement. Het bouwwerk staat op de Place Charles de Gaulle, een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées waar twaalf banen samenkomen. De triomfboog is ongeveer 50 meter hoog, 45 meter breed en 22 meter diep. Hij is de op twee na grootste in de wereld.

Het Louvre (Frans: Musée du Louvre of kortweg: Le Louvre) is een uitermate groot museum in het hart van Frankrijk, Parijs. Het ligt net ten noorden van de Seine en is eenvoudig met de metro te bereiken. Het bestaat uit 3 vleugels, de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel. Het meest beroemde schilderij in het Louvre is ongetwijfeld de Mona Lisa van Leonardo da Vinci.

De Notre-Dame van Parijs is een imposante, in vroeggotische stijl opgetrokken kathedraal op het eiland midden van de Seine, “Ile de la Cité”, in het centrum van Parijs. De kathedraal werd in opdracht van bisschop Maurice de Sully gebouwd in de tijd van Lodewijk VII. De eerste steen werd in 1163 door paus Alexander III geplaatst. De bouw werd in 1345 voltooid.

De Stade de France is een stadion dichtbij Parijs, meer bepaald in de voorstad Saint-Denis. Het wordt gebruikt voor tal van sportmanifestaties zoals voetbal, rugby, atletiek en voor openluchtmanifestaties. Het bevat 80.000 overdekte zitplaatsen. Het werd officieel geopend op 28 januari 1998, waarbij tussen Frankrijk en Spanje een openingswedstrijd gespeeld werd waarbij Frankrijk met 1-0 won.

La Grande Arche de la Fraternité is een gebouw in de wijk La Défense in Parijs. De Deense architect Johann Otto von Sprechelsen wilde een 20e eeuwse versie van de Arc de Triomphe. Toen hij in 1987 overleed nam de Franse architect Paul Andreu het werk over. In 1989 werd het gebouw geopend. De Arch is een kubus waarvan de binnenkant open is. Hij heeft een hoogte van 110 meter (zo hoog dat de Notre Dame erin zou passen), een lengte van 108 meter en een breedte van 112 meter. Het gebouw telt 35 verdiepingen en er werken 4000 mensen.